zelfopleiding jachthonden

Zoals de woorden zelfopleiding jachthonden al zeggen wordt er van de cursisten de
zelfdiscipline verwacht om de door de instructeur meegegeven oefenstof ook
daadwerkelijk thuis te trainen. Zonder zelfdiscipline is het onmogelijk een hond
te trainen voor de jacht of welke sport dan ook.

De zelfopleiding jachthonden is oorspronkelijk ontstaan uit de behoefte van jagers om met een goed getrainde hond weidelijk te kunnen jagen, waarbij de jachthondenproeven als een examen van de training werd gezien. Inmiddels is het deelnemen aan jachthondenproeven een heuse sport geworden daar de meeste deelnemers niet de mogelijkheid hebben om de praktijkjacht uit te oefenen.

Zoals bij alle andere sporten is het goed om kennis te hebben van de spelregels en voor de KJV jachthondenproeven staan die in het zogenaamde ‘rode boekje’ wat u kunt downloaden via deze link:

Reglement Jachthondenproeven

Tijdens de opleidingen van de jagersvereniging dienen de cursisten zich te houden aan de gedragscode zoals de jagersvereniging omschrijft. Uiteraard is deze omschreven voor de jager, maar dient de u als voorjager, lid of geen lid van de jagersvereniging zich ook naar te gedragen.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de beschikbaarheid van de instructeurs, wordt er tijdens het trainingsseizoen (medio april-eind augustus) de cursus zelfopleiding jachthonden gegeven.